Wednesday, January 12, 2011

Stok Kurang Je.... Apa Ada Hal

Sekarang ni tengah kecoh dengan isu kekurangan minyak masak.. Makin lama makin hangat isu ni.. Pembekal simpan stok ke?? Kalau ada pun cuma minyak masak jagung, minyak zaitun, minyak kacang soya dan macam macam lagilah jenis.. Tapi mahal dan kuantitinya kurang berbanding minyak masak kelapa sawit..

Ya kelapa sawit....Cikgu geografi wa ajar dulu tanaman yang dibiakkan melalui anak benih pokok ini sesuai ditanam di kawasan tanah yang gembur, tanah liat gembur dan tanah gambut (kurang dari satu meter dalam). Pakej wa kasi info ini kalau lu orang nak berjinak jinak dengan kelapa sawit ni..

Melalui buku rujukan keluaran SASBADI wa dapat tahu negara kita ni merupakan salah satu pengeluar utama minyak masak dunia.. Tapi .....


itu tahun 2002.. sekarang dah 2011... Jadi wa sarankan SASBADI rombak balik kenyataan tu.. Rakyat sendiri nak beli minyak masak pun susah.. Lepas ni pisang goreng hanya tinggal kenangan sahaja.. Tolonglah kami Malaysia.. Minuman petang tiada serinya tanpa cekodok..p/s: bagus minyak masak kurang ni.. sayangi jantung anda.. ada pro ada kontranya

2 comments:

toyolkiut said...

malaysia wat kuar sendiri pun ada gak masalah ye..
klau import xtau la cmne..

Hussaini Mustafa said...

tp masalahnya. buatan msia slalunya di export. dan yang kita beli hanyalah yg di import. depa penting untung export tu dlu. haihhhh. sbb tu minyak keta kita guna pn hat yang xelok. yang elok kita punya, depa p export juai kt luaq.
Cmon, che ammart suruh perubahan ni! bila si najib nk dengaq ni!